|

Værdiansættelse af igangværende arbejder – gør det smarter

Slut med kedelige Excel arks og tidskrævende processer

Forestil dig, at du er midt i arbejdet på et stort, længerevarende projekt. Det tager måneder, måske endda år. Nu er spørgsmålet, hvordan finder du ud af, hvor meget værdi du allerede har skabt med det arbejde, der er blevet udført indtil nu? 

Svaret er ‘værdiansættelse af igangværende arbejde’. Det handler om at vurdere, hvor langt du er kommet med det givne projekt, og hvor meget værdi du allerede har skabt. Det er særligt vigtigt, da værdiansættelse af igangværende arbejde hjælper dig med at forstå, hvordan projektet går, og om det er på rette spor. Det er en proces, hvor du løbende skal evaluere projektets fremdrift og justere din plan. På den måde sikrer du, at projektet fortsætter sin effektive og målrettede fremdrift. 

Men en sådan værdiansættelse af igangværende arbejde er oftest yderst tidskrævende og forudsætter, at du har et enormt overblik samt en dybdegående indsigt i hele projektet. Vi har gennem tiden set mange kedelige tal på tonsvis af Excel-ark til sådanne værdiansættelser. Vi tænkte derfor – Det kan gøres smartere! 

Derfor har vi i e-Regnskab nu skabt funktionen ‘værdiansættelse af igangværende arbejde’, som gør det nemt, let og hurtigt for dig, ledelsen eller en medarbejder at udregne din værdi. Vi siger farvel til kedelige tal i et langt Excel-ark. 

Sådan gør du: 

STEP 1 – VÆLG UDREGNINGS METODE:

Start med at vælge den metode du ønsker at benytte til e-Regnskabs automatiske udregning for den enkelte igangværende arbejdssag. Metoden du skal vælge, kaldes et værdiansættelsesprincip. Du skal i e-Regnskab vælge mellem følgende værdiansættelsesprincipper.

Værdiansættelse med udgangspunkt i kostpris plus en avance 
e-Regnskab værdiansætter ud fra kostpris plus en vurderet avance. Den forventede avance er opsat med en ’default’, der nemt kan ændres på den enkelte aftale.  

Værdiansættelse med udgangspunkt i salgspris 
e-Regnskab værdiansætter med udgangspunkt i den forventede salgspris herunder brugte timer og materialer der er på aftalen plus evt. manuelle reguleringer du har lavet. 

Værdiansættelse med udgangspunkt i budget 
e-Regnskab værdiansætter ud fra de forventede indtægter/omkostninger fra budgettet og en færdiggørelsesgrad, som både kan være automatisk beregnet eller manuelt tastet ind. Med denne metode, skønner du altså din forventede indtægt og omkostninger og en færdiggørelsesgrad. Dette er klart den mest komplicerede metode, men også den metode som anvendes mest, specielt af større firmaer på større projekter. 

Til at hjælpe dig selv yderligere på vej og give dig den nødvendige viden og data, kan du med fordel gøre brug af e-Regnskabs indarbejdet statistik på igangværende arbejder som viser følgende i farvede grafer: 

Kostpris avance 

 • Forventede avance – Dækningsbidrag højere end forrige 
 • Forventede avance – Dækningsbidrag lavere end forrige 

Budget 

 • Manuel færdiggørelsesgrad højere end beregnet 
 • Manuel færdiggørelsesgrad lavere end beregnet 
 • Forventet færdiggørelsesgrad højere end 100 % 
STEP 2 – TA’ STILLING TIL VIRKELIGHEDEN MED INDBLIK OG OVERBLIK:

Når du har valgt din metode, beder vi dig om at forholde dig til virkeligheden. Det kan du nemt gør ved få det fulde overblik og indsigt i dine igangværende arbejder. I e-Regnskab kan du se alt og har adgang til alt, lige fra:

 • Tilbud 
 • Alle linjer på aftalen eller linjer summeret 
 • Aconto faktureringer 
 • Budgetopfyldelse eller budgetoverskridelser 
 • Ekstraarbejde 
 • Dokumenter på sagen og eller fotodokumentation
STEP 3 – BOGFØR ALT MED ÉT KLIK:

Uanset hvilken metode du har benyttet til værdiansættelsen, kan du ved afslutning af denne proces trykke på en ”knap” og værdiansættelsen af de igangværende arbejder bogføres dermed automatisk. 

Ved bogføringen skal du bemærke at Igangværende arbejde skal optages som to poster i virksomhedens årsrapport, således: 

 • Aktiv: Summen af de afholdte omkostninger inklusive virksomhedens fortjeneste 
 • Passiv: Summe af de aconto faktureringer som der er foretaget på opgørelsestidspunktet 

Med andre ord, er det altså bare nemme og hurtigere at foretage de løbende værdiansættelser af virksomhedens igangværende aftaler i e-Regnskab.  

Lær mere om hvordan e-Regnskab kan hjælpe dig i det daglige. Book et gratis og uforpligtende møde med os nu!

Følg med i vores hverdag:

Lignende indlæg